El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, deixa el càrrec quan s’ha complert mitja legislatura per encapçalar el rellançament del projecte de la Fundació Universal de la Sardana. El seu substitut serà el fins ara vicepresident, Xavier Tresserras, segons s’ha decidit a la Junta General celebrada aquest dimarts 18 de febrer a la Casa de la Sardana de Barcelona.
D’aquesta manera, Xavier Tresserras té com a tasca seguir amb la feina perquè la UNESCO inscrigui la sardana com a part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, així com d’altres projectes destacats, com el concurs popular La Sardana de l’Any o el patrocini de diverses empreses com San Miguel o Bon Preu de diverses activitats referents del món de la sardana. A més a més, també servirà per obrir pas a noves línies de treball.
La tasca de Rucabado durant els 8 anys que ha dirigit la Confederació Sardanista de Catalunya s’han caracteritzat per una profunda transformació. La primera ha sigut precisament la conversió de l’antiga Federació Sardanista de Catalunya en l’actual Confederació, és a dir, una federació de federacions sardanistes. Per això, des de llavors s’ha avançat molt, especialment en allò que fa referència al desenvolupament de la seva estructura organitzativa. Així, s’ha creat la Unió d’Aplecs Sardanistes de Catalunya (UASC), la Federació i Associació de Cobles de Catalunya, la Federació Sardanista de les Comarques Barcelonines i s’ha reactivat la Fundació Universal de la Sardana (FUS). Actualment es troben en formació les federacions territorials de Girona i Tarragona. Precisament, el creixement sostingut durant aquest període de les activitats de la pròpia Confederació Sardanista de Catalunya ha portat a efectuar una reestructuració del seu òrgan de govern per tal d’adequar-lo a les noves necessitats i poder entomar de forma satisfactòria els reptes que de forma continuada proposa la societat.
La Fundació Universal de la Sardana que liderarà ara Joaquim Rucabado es va crear el 1992, amb l’objectiu de difondre la sardana a l’estranger. Sense perdre de vista aquesta finalitat, ara es reactiva l’entitat després que la seva activitat s’aturés el 2013. La seva represa té l’objectiu de donar suport a totes les iniciatives destacades del món de la sardana que fomentin les principals federacions sardanistes. A més a més, s’ha produït un canvi en els seus estatuts i en el nomenament de nous patrons, 5 dels quals ho són per designació de la Confederació Sardanista de Catalunya.