Els darrers dies de maig Barcelona ha acollit la 1a Trobada Internacional d’ONGs Ibèriques Acreditades segons la UNESCO per a la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. I entre les diverses realitats culturals que han conegut s’hi troba la sardana. En concret, ha sigut aquest passat dijous 30 de maig, a l’assaig de la colla de sardana esportiva Mare Nostrum, a la Casa dels Entremesos de Barcelona.
Els delegats de les diverses entitats han pogut conèixer què és la sardana i com es balla. L’assaig amb la colla Mare Nostrum també els ha permès saber què és la sardana esportiva, què suposa, com es preparen físicament i d’altres aspectes tècnics de la sardana de competició. En aquest sentit, la colla també els ha mostrat, ha part de la sardana tradicional, la de punts lliures, el vessant més espectacular i físic de la nostra dansa. Al final també han ballat tots junts una sardana de germanor. Tots els assistents han quedat molt satisfets i sorpresos per la realitat de la sardana i s’han mostrat molt favorables cap a la nostra dansa.
La colla Mare Nostrum és una de les rotllanes més llorejades del Campionat de Catalunya. De fet, és la campiona del Campionat de Punts Lliures i de la Copa Catalunya i la sotscampiona de la modalitat tradicional del Campionat de Catalunya de la passada temporada 2018. Per tant, l’experiència dels assistents ha sigut amb un hoste de 1r nivell.
A aquesta reunió internacional hi han participat 11 entitats de Portugal, Espanya i els Països Catalans, i l’ha organitzat l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (ENS), amb la col·laboració de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM). Així, han sigut diverses jornades de treball per intercanviar l’experiència sobre com impulsen candidatures perquè siguin reconegudes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. També ha servit per veure de quines altres maneres poden col·laborar per impulsar d’altres projectes.
Les 11 entitats assistents a aquesta Trobada, i que estan reconegudes per la UNESCO, han sigut el Centro de Estudios Borjanos, el Centro UNESCO de la Ciudad Autónoma de Melilla, la Fundaçao INATEL, el Centro em Rede Investigaçao em Antropologia, la Memória Imaterial Cooperativa Cultural CRL, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, la UNESCO Etxea, l’Asociación Cultural e Pedagóxica Ponte…nas Ondas, l’Associació d’Estudis Fallers, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial.
La Confederació Sardanista de Catalunya va endegar fa 2 anys el projecte perquè la sardana s’inscrigui al llistat del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO i aquest és un pas més en el llarg a camí. En aquest sentit, s’han desenvolupat ja diverses activitats per difondre-ho i aconseguir el suport d’altres entitats, persones i administracions. Així, s’ha creat un logo propi, s’ha editat un disc, s’ha creat un blog divulgatiu i s’han organitzat ballades, entre d’altres activitats.